Wij zijn in een warme periode op dit eiland en snakken regelmatig naar een (alcoholvrije) verfrissing. In een restaurant komen we in aanraking met oreganopunch: limonade gemaakt met oregano.
De combinatie van oregano en een drankje is voor ons niet heel voor de hand liggend maar wat vinden we dit lekker verfrissend en makkelijk op de boot te maken! Er zijn vele varianten omdat vele mensen vele verschillende ingrediënten gebruiken. We geven je er een paar variaties. Probeer en vind uit welke jij het lekkerste vindt.

Ingrediënten voor een warme/thee versie die zeer goed schijnt te helpen tegen hoesten.

  • 2 eetlepels gedroogde oregano of 1/2 cup verse oregano
  • 1 of 2 teentjes knoflook, afhankelijk van smaak en grootte
  • 2 cups kokend water.
  • 2 theelepels honing
  • citroensap

Werkwijze
Mix alle ingrediënten in de pannetje en laat 5 minuten koken. Voeg daarna de honing toe en paar druppels citroen.

Ingrediënten voor de koude verfrissende versie die zeker met ijsklontjes heerlijk smaakt.

  • oregano blaadjes
  • gember
  • stukje rode peper maar een druppeltje tabasco of worcester saus werkt ook
  • zout
  • limoensap
  • suiker en/of honing
  • koud water en eventueel ijsklontjes

Werkwijze

Alle ingrediënten kunnen bij elkaar en een bokaal en met de staafmixer gesneden en gemengd worden. Zeef het vóór serveren. Het is namelijk heerlijk als de ingrediënten tijdens het afkoelen in de koelkast nog smaak afgeven. Vanzelfsprekend is hier ook te variëren in ingrediënten. Andere suiker, scheutje rum.

Ingrediënten voor de versie met een alcoholische twist

  • 300ml Mezcal Unión, tequila kan ook en anders is rum een goede vervanger
  • 300ml Poblano pepper liqueur maar een fijn gesneden pepertje of paar druppels tabasco kan ook
  • 225ml limoen sap
  • 300ml zwarte thee, persoonlijk zou ik deze niet te sterk maken
  • 150ml grenadine
  • 120ml ananas sap
  • 170ml oregano melk (300 ml melk verhitten, 10 gram gedroogde oregano toevoegen en na 15 minuten zeven)
  • munt ter garnering

Werkwijze
Mix alle ingrediënten en laat een nacht in de koelkast staan.

Zo zie je maar….variaties voldoende met oregano: proost!