Dominica: Bakes

Bakes is een populaire straatsnack in de Carieb. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het geen gebak, maar een gefrituurd broodje van licht zoet deeg. Het lijkt nog het meest op een kruising tussen een oliebol en een wit bolletje. Bakes worden zeker niet alleen op Dominica gegeten, maar in grote delen van het Caribisch gebied. Wij kwamen er op Dominica voor het eerst mee in aanraking, belegd met gebakken ei, kaas of saltfish. Voor ons dus een reden om het recept aan Dominica te koppelen. Erg lekker en eenvoudig te maken!
Ondanks dat je ze moet frituren en wij geen frituurpan aan boord hebben, hoeft dat geen belemmering te zijn. Als je je kleinste pan neemt en daar een laagje (zonnebloem) olie in doet, dan kun je ze al heel goed maken. Als je dit recept volgt, dan moet het goed komen! Maar maak ze alleen als de boot stilligt en er geen grote deining staat. Thuis is dit natuurlijk geen probleem!
Wat heb je nodig om Dominicaanse bakes te maken?
- 4 kopjes bloem of tarwemeel
- 1 eetlepel bakpoeder
- ¾ el zout
- ½ eetlepel suiker
- 2 kopjes melk (of water), lauwwarm
- 1½ el boter licht gesmolten
- 2-3 kopjes plantaardige olie (geen olijfolie, de smaak is te overheersend). Zorg ervoor dat je genoeg olie hebt om de bakes in te frituren.
En zo maak je de Dominicaanse Bakes:
- Meng de droge ingrediënten (bloem, zout, suiker en bakpoeder)
- Voeg de licht gesmolten boter toe (je kunt de boter ook in de melk doen en samen opwarmen)
- Voeg geleidelijk de lauwe melk toe
- Kneed het deeg zachtjes met de handen
- Het deeg moet niet stevig zijn, maar licht plakkerig. Zo krijg je een luchtig deeg
- Verdeel het in kleine porties in de vorm van balletjes op basis van de gewenste grootte
- Laat de balletjes 15 – 20 minuten rusten, afgedekt met een handdoek of huishoudfolie. Eventueel kun je ze licht insmeren met olie om plakken aan de handdoek en ondergrond te voorkomen
- Maak het deeg plat met je handen en gebruik je duim om het deeg aan de zijkanten naar het midden te drukken



- Frituur in een steelpan (een koekenpan kan ook, maar dan moet je meer olie gebruiken om te frituren)
- Gebruik een middelhoog vuur
- Giet tijdens het bakken met een lepel regelmatig wat olie op de bovenkant, zodat deze ook alvast bruin en gaar wordt
- Draai de bakes om als het deeg bruin begint te worden.
- Als beide kanten gelijkmatig bruin zijn, dan haal je ze uit de pan



Tips voor het beste resultaat:
- Kneedt het deeg niet teveel. Het moet een losse consistentie hebben om mooi luchtige bakes te maken
- Frituur de baksels zodanig dat ook de zijkanten gelijkmatig bruin worden. Als je te weinig olie in de pan doet, dan worden de zijkanten niet gaar
- Bak op middelhoog vuur
- Gebruik een tang om de bakes om te draaien
- Wanneer je ze uit de pan haalt, leg ze dan op een bord of schaal bekleed met keukenpapier
- Eet de bakes als ze nog een beetje warm zijn
Eet smakelijk!
Wil je meer weten over het prachtige eiland Dominica waar deze Bakes vandaan komen? Lees dan ons informatieve blog over Dominica: Nature Island!