Grenada: Rum Punch

Eigenlijk hoort rum punch niet specifiek bij Grenada. In de hele Carieb drinkt men rum punch, overal met een eigen touch.
Op Grenada verfijnt men de rum punch door een klein beetje nootmuskaat over je glas te raspen.

Als je op zoek bent naar een drankje met een tropische smaak, zoek dan niet verder. Voor dit smakelijke drankje heb je maar een paar ingrediënten en stappen nodig, waardoor het eenvoudig en gemakkelijk is voor elke gelegenheid. Dit veelzijdige rum punch recept is altijd een groot succes.

Wat is rum punch?
Ik heb wat onderzoek gedaan naar de oorsprong van rum punch. Het woord “punch” komt van een Sanskriet woord dat “vijf” betekent, omdat de drank oorspronkelijk werd gemaakt met vijf ingrediënten: alcohol, suiker, citroensap, water en thee of kruiden.


De drank vond zijn weg via Engeland naar het Caribisch gebied waar het de meer tropische tonen kreeg die we vandaag kennen.
Inheemse eilandvruchten leenden zich perfect voor rum punch; hun natuurlijke zoetheid past perfect bij de meeste soorten rum.
En rum wordt hier ook op elk eiland gemaakt, dus je kunt volop variëren.

Als je rum punch gaat maken, houd dan dit rijmpje in gedachten:

Eén van zuur, twee van zoet, drie van sterk, vier van zwak”.

Dit betekent dat punch wordt gemaakt met: één deel limoensap, twee delen zoetstof, drie delen rum en vier delen water (of ijsblokjes). Dit betekent niet dat we dit rijmpje precies moeten volgen, maar het helpt wel om een idee te krijgen van hoeveel je van alles nodig hebt. Je kunt de hoeveelheden altijd aanpassen aan je eigen smaak om het drankje sterker of zwakker te maken.

De beste ingrediënten voor een rum punch:

  • Sinaasappelsap
  • Ananassap
  • Limoensap
  • Lichte rum
  • Donkere rum
  • Grenadine

Hoe maak je Caribische rum punch?
Eigenlijk heel simpel! Je kunt er een hele kan van maken, dus het is perfect voor een feestje.
Dit recept begint met ananassap en sinaasappelsap dat je in een kan giet.
Daarna roer je er limoensap, zowel lichte als donkere rum en grenadine door.
Het lekkerst is de rum punch als hij goed koel is, dus ijsblokjes erbij of een tijd in de koelkast zetten.

Voor de ultieme touch van Grenada rasp je er net voor het serveren wat nootmuskaat over.

Je kunt de hoeveelheden sap en alcohol aanpassen aan je eigen smaak.

Wil je hem extra tropisch? Gebruik dan kokosnootrum (Malibu) en een scheutje kokoswater.

Proost!

Wil je meer weten of Grenada? Lees dan ons artikel over Grenada: Island of Spices