Kaapverdië: Cachupa

Op de Kaapverdische eilanden valt niet veel regen en er is relatief weinig aan groente en fruit dat er groeit. Cachupa is het nationale gerecht op Kaap Verdië en een typisch eenpansgerecht dat hier gegeten wordt omdat het voedzaam is en de ingrediënten te verkrijgen zijn.

Eigenlijk is het een langzaam gegaarde stoofpot met meerdere soorten maïs en bonen, een beetje de tegenhanger van onze stamppotten. Men kent de Cachupa Rica met vlees en de Cachupa Pobre met vis. Verder is het gerecht aan te vullen met bijvoorbeeld yam, casave en zoete aardappel. Het is vooral een voedzame maaltijd.

Over het algemeen vind je recepten met gedroogde bonen en in grote hoeveelheden. Ik heb hieronder geprobeerd de hoeveelheid aan te passen naar een maaltijd voor 4 personen/2 dagen, maar bekijk vooral ook even het originele recept. Daarnaast is het gebruik van bonen uit blik of pot makkelijker. Droge bonen moeten 24 uur weken in water en kunnen dan natuurlijk ook gebruikt worden. Het is vooral een recept om te maken daags voor vertrek omdat het goed te bewaren is.

Ingrediënten Cachupa Rica

  • 2 x 1 eenheid bonen bv ogenbonen, kidneybonen, limabonen
  • 1 eenheid kikkererwten
  • 1 chorizo worstje of vergelijkbaar
  • 2 kipfilets/kippenvleugels/kippenpootjes, net wat er verkrijgbaar is
  • 100 gram kool
  • 100 gram zoete aardappel in stukjes
  • 100 gram pompoen in stukjes
  • 100 gram niet al te rijpe bananenstukken
  • 100 gram tomatenpartjes
  • kippenbouillon
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • peterselie
  • zout, peper

Werkwijze

  • Bak in olijfolie de ui, tomaat, knoflook en kruiden tot de ui glazig is.
  • Voeg de kippenbouillon toe en alle uitgelekte bonen.
  • Laat het geheel 45 minuten stoven.
  • Bak in deze tijd in een andere ruime pan de kip gaar en met een mooi kleurtje. Voeg dan de chorizo toe en met alle groenten moet het 10 minuutjes garen.
  • Alles mag bij elkaar in één pan en moet 1,5 uur stoven op een laag vuurtje.
  • Even laten rusten en eet smakelijk!

📌 Kijkend naar divers variaties zie ik toevoegingen van bijvoorbeeld paprikapoeder en tomatenpuree.
Het is een recept waar zeer goed mee te variëren is en mijn ervaring is dat het best een beetje ‘bite’ kan gebruiken. Ook wordt er wel een gebakken eitje op geserveerd, maar dat is dan vaak bij de variant zonder vlees of vis.

📌 Het is dus niet een recept om tijdens een overtocht te maken. In de haven kan het natuurlijk sneller door het gebruik van de snelkookpan.

📌 Het bewaren van dit gerecht doet men op Kaapverdië zelf ook en wanneer je naar de hoeveelheid ingrediënten kijkt begrijp je dat het lastig is om kleine beetjes te maken. Als je een grotere portie maakt, dan kun je het prima bewaren. Net als met veel stoofgerechten smaakt het de volgende dag nog lekkerder! Tijdens onze laatste overtochten, ontdekten we dat het vacumeren van maaltijden de bewaartijd verlengt tot wel 10 dagen. Op deze manier heb je er lang plezier van.

Wil je meer weten over de Kaap Verdische eilanden, waar dit gerecht vandaan komt? Lees dan hier ons artikel over Kaap Verdië.