Koude soep? Lekker!

Koude soepen
Koude soepen zijn heerlijk als voorafje maar ook zeker als tussendoortje. Bijvoorbeeld wanneer het nog te warm is om te eten maar het kan ook bij een gezellige borrel. Er zijn echter veel meer mogelijkheden in koude soepen, dan je zou verwachten dus we hebben wat originele recepten voor je op een rijtje gezet.
Uiteindelijk wil je namelijk ook wat variatie dus die gaan we je, zoveel mogelijk bootproof, geven!

Oorsprong 
Er zijn vele soorten koude soep maar de meest bekende is ongetwijfeld gazpacho. De oorsprong is niet helemaal duidelijk maar wel dat er pas sinds de 19-de eeuw tomaten aan dit van oorsprong Andalusische gerecht werden toegevoegd.

We hebben al drie originele variaties voor je geproefd: originele gazpacho, perzik gazpacho en appelgazpacho. Met deze recepten maak je ze heel eenvoudig. Eet smakelijk!

Gazpacho (origineel)
De klassieke gazpacho op basis van tomaten.

Ingrediënten  

  • 500 gram tomaten
  • 1 (rode) ui
  • 1 komkommer
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels (rode) wijnazijn
  • 1 rode (geroosterde) paprika
  • croutons
  • snuf zout en peper
  • Eventueel basilicum voor de garnering

Werkwijze 

  • Pureer de in stukken gesneden tomaten, rode ui en 3/4 komkommer.
  • Voeg de olijfolie, knoflook en azijn toe.
  • Nu mogen ook de gegrilde paprika en de croutons worden toegevoegd en samen met peper en zout goed gemixt.
  • Met water kun je de soep iets verdunnen, met meer croutons verdikken.
  • Laat het geheel goed afkoelen in de koelkast en je soep is klaar!

Ga terug naar het begin om nog meer soepjes te proberen!


Perzik gazpacho 
Een zoete variant die misschien nog wel lekkerder is als tussendoortje.

Ingrediënten

  • 1 biologische wortel
  • 1 cm stuk verse gemberwortel
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 2 theelepels (vers) citroensap
  • 1 groot blik perziken
  • zeezout

Werkwijze

  • Kook de geraspte wortel en gesnipperde gember 5 minuutjes.
  • Na afkoelen voeg je de overige ingrediënten toe en pureer je het.
  • Je kunt naar wens nog iets water toevoegen. 
  • Ik heb een glazen literfles met grote opening en laat het dan verder afkoelen in de koelkast.


📌 Afspoelen van het blikfruit kan helpen om het geheel iets minder zoet te maken, net als het (duurder, omslachtiger maar gezonder) gebruik van verse perziken. 

📌 Van het sap van de perziken heeft Richard poncha gemaakt. Sap van een sinaasappel en een halve citroen toevoegen en vervolgens naar wens witte rum en honing (of honingrum) toevoegen. Goed roeren of schudden in een fles en proost!

Ga terug naar het begin om nog meer soepjes te proberen!

Appel gazpacho
Deze koude soep wordt gemaakt van friszure groene appels. Iets zoetig maar door de sjalotjes met een hartige bite. 

Ingrediënten 

  • olijfolie
  • 3 groene appels 
  • 2 sjalotjes
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml groentebouillon 
  • 125 ml crème fraîche
  • peterselie

Werkwijze

  • Schil de appels en snijd in stukjes. Snipper de sjalotten.
  • Bak de uitjes in de olie en voeg de appel toe.
  • Na 10 minuutjes kan de bouillon erbij, samen met de witte wijn.
  • Laat het geheel 5 minuutjes pruttelen en voeg 100 ml van de crème fraîche toe.
  • Nu kan het geheel afkoelen en ter decoratie kun je de peterselie en rest van de crème fraîche gebruiken.

📌 Hoe kouder hoe lekkerder en dat is het nadeel van deze soep. Omdat je hem wárm maakt, duurt afkoelen wat langer.

📌 Variatie in wijn, naar voorkeur, zorgt zeker voor een andere smaak. 

Ga terug naar het begin om nog meer soepjes te proberen!