La Palma: Papas arragudas
Papas arragudas (betekenis: gerimpelde aardappeltjes) is een gerecht dat eigenlijk niet meer is dan in flink zout water gekookte ongeschilde aardappeltjes. Het wordt vaak als gerecht geserveerd bij tapas restaurants, maar is ook een van de opties bij een menu. Patatas fritas is dan de andere optie.
Van oorsprong werden de aardappeltjes in zeewater gekookt en houdt men een zoutpercentage aan van 3,5 %. Volgens de overlevering is het water zout genoeg als de aardappelen gaan drijven…
Het is niet lastig te maken, en zeker op een boot niet.

Ingrediënten
250 gram aardappeltjes per persoon
zeezout

Werkwijze

  • De aardappeltjes borstel je schoon en gaan met schil en al in een pan met water, tot ze helemaal onder water staan.
  • Voeg 50 gram zeezout toe per anderhalve liter water. Neem zeezout dat niet gemalen is. Dat geeft straks ook het ‘leukste’ effect.
  • Kook de aardappeltjes nét gaar.
  • Giet ze niet helemaal af en laat ze nog 7 minuutjes (tot ze droog staan) koken in het laagje zoute water. Soms even laten rollen in de pan om ze niet aan te laten branden.
  • Als het goed is heb je nu gerimpelde en gekristalliseerde aardappeltjes.
  • Ze zijn lekker met olijfolie, maar zeker ook met de zelfgemaakte mojo sauzen waarvan het recept hier te vinden is!

    📌 Het lekkerst is om kleine aardappeltjes in schil te nemen.
    📌 Bestrooid met verkruimelde geitenkaas en geschaafde amandelen noemen we dit gerecht Papas Garrapiñadas.
    📌 Samen met de rode of groene Mojosaus is dit smullen! De recepten vindt je hier.