
Madeira: Bolo de Caco
Oorsprong
Bolo de caco is een rond plat brood in de vorm van een cake (bolo) dat wordt gebakken op een basaltstenen plaat (caco). Het wordt gegeten als sandwich of met knoflookboter.
Het brood wordt gebakken met een mengsel van tarwebloem en fijngemaakte zoete aardappel. Dit deed men omdat er weinig vlakke grond is op Madeira dus weinig graanvelden en dus was tarwebloem schaars. Met dit recept maak je ook op de boot heel makkelijk de lekkerste Bolo de Caco.
Overigens is de zoete aardappel niet zoet, maar ook geen aardappel!
Ingrediënten
- 350 gram zoete aardappel
- 10 gram verse gist
- 240 ml water
- 10 gram zout
- 500 gram tarwebloem
Werkwijze
- Kook de schoongemaakte zoete aardappel met schil gaar in 20-30 minuten.
- Los de verse gist op in het handwarme water.
- Haal de schil van de gare aardappel en snijd de aardappel in stukken. Pureer deze stukken in het handwarme water met gist en voeg het zout toe.
- Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed het geheel 10 minuten met de hand (of 5 minuten met de keukenmachine).
- Blijf kneden tot je een soepel, niet plakkend deeg hebt. Voeg anders nog wat bloem toe.
- Laat het deeg rijzen op een warm plekje tot het volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in porties van 150 gram en laat ze op een plaat of plank een half uur onder een licht vochtige doek afrijzen. Wederom op een lekker warm plekje.
- Bestuif aanrecht én pan goed met bloem, maak van elk bolletje een plat broodje en bak ongeveer 3-4 minuten per kant op laag vuur in de pan. Het moet goed rijzen.
📌 Wij hebben het brood gebruikt als sandwich broodje gezond met ham en kaas, broodje hamburger, met chili con carne, maar ook met zelfgemaakte knoflookolie.
En als je ze wat kleiner maakt, zijn ze ook perfect voor een broodje shoarma.
Desfrute de sua refeição!




