Saint Lucia: Banana Bread

Banana Bread vind je in het hele Caribische gebied. Elk eiland en elke familie heeft zijn eigen variatie en dat proef je! De kruiden in dit recept voor banana bread van Saint Lucia maken het verrukkelijk!
De Smaak van het Paradijs
Banana bread onderscheidt zich door de rijke toevoeging van lokale ingrediënten die het een unieke smaak geven. Denk aan de zoete geur van rijpe bananen, de warme tonen van kaneel en nootmuskaat, en een vleugje vanille die samen een harmonieus geheel vormen. Soms wordt er zelfs een scheutje rum toegevoegd, voor een extra Caribische twist. Kokosnoot, mango, en ananas worden ook vaak verwerkt in het recept, wat zorgt voor een fruitige explosie bij elke hap.
Bananen zijn overal verkrijgbaar en in de Carieb ook nog eens in ontelbaar verschillende variëteiten. Dat is toch wel anders als de melige eenheidsbanaan in Europa! Maar ook die zijn heel goed te gebruiken voor dit lekkere bananen brood.
Voordelen van Banana Bread
Voedzaam en Energierijk: Banana bread is niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam. De bananen zijn rijk aan kalium, vitamine B6, en vezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het energieniveau verhogen.
Natuurlijke Zoetheid: Omdat bananen van nature zoet zijn, is er minder toegevoegde suiker nodig. Dit maakt het een gezondere keuze voor een zoete snack of ontbijt.
Vezelrijk: Als je volkorenmeel gebruikt in plaats van bloem, dan zorgt dit samen met de bananen voor een hoge dosis vezels. Vezels helpen bij het behouden van een gezonde spijsvertering en kunnen bijdragen aan een langer verzadigd gevoel.
Vochtinbrengend en Hartig: De natuurlijke suikers en vocht in bananen maken het brood vochtig en smakelijk, waardoor het lang vers blijft zonder dat er veel extra vetten nodig zijn.
Makkelijk te Maken: Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje tijd, kan iedereen genieten van versgebakken banana bread. Het is een perfect project voor beginnende bakkers of een leuke activiteit om samen met kinderen te doen. En je hebt zelgs geen mixer nodig.
INGREDIENTEN
- 2-3 zeer rijpe bananen, gepeld
- 1/3 kopje gesmolten boter
- 1 kopje suiker, maar je kunt gemakkelijk 3/4 kopje gebruiken, of verlaag het naar 1/2 kopje als je het minder zoet wilt
- 1 ei geklopt
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel baking soda
- Snufje zout
- 1 1/2 kop bloem
- 1 theelepel versgemalen nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 snufje gemalen kaneel
INSTRUCTIES
- Verwarm de oven voor op 175°C en beboter een 10×20 cm broodvorm.
- Pureer in een mengkom de rijpe bananen met een vork tot een gladde massa.
- Roer de gesmolten boter door de geprakte bananen.
- Roer de baking soda, zout, nootmuskaat, gember en kaneel erdoor.
- Roer de suiker, het losgeklopte ei en het vanille-extract erdoor.
- Meng de bloem erdoor.
- Giet het beslag in je voorbereide broodvorm.
- Bak gedurende 1 uur tot 1 uur 10 minuten (controleer na 50 minuten) op 175°C, of tot een houten saté prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
- Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Haal het bananenbrood uit de vorm.
- Snijd in plakjes en serveer. (Een broodmes helpt om plakjes te maken die niet kruimelig zijn).
TIPS
- Zorg dat je zeer rijpe bananen gebruikt om een lekker zoet banana bread te krijgen.
- Zorg dat het ei op kamertemperatuur is voordat je begint.
- Vervang een deel (of alle) bloem door volkorenmeel voor meer vezels. De baktijd wordt dan ca. 10 minuten langer
- Voor variatie kun je ook noten, zoals walnoten en pecan noten toevoegen. En wat dacht je van stukjes chocolade?
- En varieer met de kruiden. Je kunt ook kiezen voor kardemom, kruidnagel, gemalen koriander of speculaaskruiden.
Zo maak je elke keer weer een ander heerlijk Caribisch Banana bread. Eet smakelijk!
Wil je meer weten over Saint Lucia, lees dan ons informatieve blog over Saint Lucia: the Land, the People, The Light