Door de verscheidenheid aan culturen in Suriname, kun je niet spreken van één Surinaamse keuken. De bevolking is een mengelmoes van Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen en andere bevolkingsgroepen en dit heeft veel impact gehad op de wijze van koken. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: de Surinamers houden van lekker eten!
Bekende gerechten zijn roti, pom, nasi, saoto soep en bami. Surinaamse bami is eenvoudig te bereiden en erg smaakvol. Het grappige van de Surinaamse bami is dat het gemaakt wordt van ‘gewone’ spaghetti.
Onderstaand recept is voor 4 personen. Of eet het met z’n tweetjes en bak de andere helft de volgende dag op. Het is dan nog lekkerder!
Ingrediënten:
- 350 gr spaghetti
- 3 el ketjap manis en 2 el ketjap asin
- 1 bouillonblokje (kip of groenten)
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 el zonnebloemolie
- een stukje gember van zo’n 3 cm
- Optioneel: enkele takjes bladselderij
- Optioneel: 1 theelepel trassi
Bereiding Surinaamse bami
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking ‘al dente’. Je kunt de spaghetti eventueel voor het koken doormidden breken.
Spoel de spaghetti na het koken af met koud water om alle zetmeelresten weg te spoelen. Zo voorkom je dat de Surinaamse bami tijdens het bakken plakkerig wordt.
Snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit. Rasp de gember en voeg deze toe aan de stukjes ui. Verhit de zonnebloemolie in een wok of koekenpan op matig vuur en fruit de ui, gember en knoflook met ’n beetje zout, totdat de ui glazig ziet. Je kunt eventueel een theelepel trassi toevoegen voor een meer uitgesproken smaak.
Zet het vuur daarna hoog en doe de spaghetti bij de ui in de pan. Roerbak de spaghetti ’n minuutje en giet er daarna de sojasaus over.
Verkruimel vervolgens het bouillonblokje en verdeel het poeder over het gerecht.
Roerbak de Surinaamse bami nog enkele minuten, totdat het mooi droog en donker gekleurd is. Snijd als laatste de selderij fijn en verdeel die over het gerecht.
Serveer de Surinaamse bami met stukjes gebakken kip ketjap, kouseband en komkommer in het zuur en tomaat. En vergeet niet om er een overheerlijke pindasaus en wat sambal bij te serveren.
Eet smakelijk!
Wil je meer weten over het mooie en veelzijdige land waar deze bami vandaan komt? Lees dan ons artikel over Suriname: Switi Sranan.