Tenerife: Mojosaus

Oorsprong
Het waren de Portugezen die de rode pepers als eersten naar Europa meenamen. Ze maakten er onder meer sausjes van, molho, wat zoiets als ‘vochtig’ betekent. De Canarische mojo is een ander verhaal en ook de moeite waard. Daar gaat naast hete rode peper (pimienta picona) en knoflook onder meer paprika, olijfolie, komijn, korianderzaad en oregano in.
Deze saus combineert perfect met de plaatselijke specialiteit Papas Arragudas, kleine aardappeltjes die je kookt in zeewater of water met veel zeezout. We geven je ook het recept van een groene versie, de mojo verde, met onder bijvoorbeeld koriander. Lekker bij vis en groenten. Maar beide Mojo’s zijn ook lekker als dip voor stokbrood. En met deze recepten maak je ze snel. Eet smakelijk!
Ingrediënten Mojo Rojo (rode saus)
- 5 teentjes knoflook
- 1/4 theelepel komijn
- grof zeezout
- 1/2 verse rode peper
- 1/4 theelepel paprikapoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
Werkwijze
- Plet de 6 teentjes knoflook en voeg de komijn en het zout toe.
- Plet nog even door, en voeg de hete rode peper toe en de paprikapoeder.
- Voeg het olie/azijn mengsel toe totdat je een mooie saus hebt.
📌Wij hebben geen vijzel aan boord dus ik werk met de staafmixer. Om het te kunnen pureren heb ik de hoeveelheden wel moeten verdubbelen. De olijfolie en azijn heb ik apart gemengd, en als één geheel toegevoegd, tot ik de gewenste dikte had.
Ingrediënten Mojo Verde (groene saus)
- 6 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijnzaadjes
- zout
- koriander
- olijfolie
- azijn
- 1 verse groene peper
Werkwijze
- Plet de knoflook en voeg komijn, zout en koriander toe.
- Plet nog even door, en voeg de halve groene peper toe (in stukjes).
- Voeg olie en en azijn toe in de verhouding 3:1 en maak er een mooie saus van.
- Je kunt er nog een beetje droge witte wijn aan toevoegen…